51 érdekes dolog a macaronról, melyiket nem tudtad eddig?
-
- 1. Tévhit, hogy a macaron Franciaországból származik. Igazából egy olasz apró süti, ami galád módon mára egybefolyt a francia életérzéssel. Eiffel torony + macaron = tipikus francia képeslap.
- 2. Az előzőből következik, hogy 2 féle macaront különböztetünk meg. A franciát és az olaszt. Az utóbbi készül cukorsziruppal, ez hozza az igazi macaron élményt!
- 3. Ezer és 1 színű lehet!
- 4. A tojásból csak a fehérjét használjuk fel a sütésekor. Mi lesz a sárgájából? Pl. Crème brûlée.
- 5. Csakis mandulaliszttel készül. Nincs apelláta, különben nem macaron lesz a végtermék.
- 6. Ha már mandulaliszt, nagyon finomra kell darálni, kivéve, ha alapból finomra darált mandualisztet használsz.
- 7. A tojásfehérjét a sütés előtt pihentetni kell szobahőmérsékleten.
- 8. Konyhai hőmérőre is szükséged lesz ha szeretnél sütni, kivéve, ha az ujjadba van építve egy. Akkor nem kell.
- 9. Az előzőhöz hozzátartozik, hogy az igazi macaronnál 2 különböző hőmérsékletet is mérünk, úgyhogy tényleg nem árt az a konyhai hőmérő.
- 10. A töltelékhez a ganache és a gyümölcspürés krémek a legmegfelelőbbek.
- 11. A tálcára kinyomott macaron tésztát jól oda kell csapkodni az asztalhoz, nem kell sajnálni.
- 12. A kinyomott macaron tésztát érdemes addig pihentetni, míg be nem „bőrösödik” a felülete.
- 13. Igen, ez párás időben picit hosszadalmasabb lehet.
- 14. A jó macaron roppanós kívül.
- 15. Belül pedig finom puha.
- 16. Ezeket úgy érjük el, hogy pihentetjük 1 éjszakát a betöltés után.
- 17. Az igazi macaron légkeveréses sütőben sül, több tepsivel egyszerre. Az egy teljesen más kérdés, hogy mi áll rendelkezésre otthon.
- 18. A tészta alapja a Meringue, mint a habcsók!
- 19. Le lehet fagyasztani.
- 20. Magyarországon még mindig nem elég ismert, kevés cukrászdában kapni.
- 21. Franciaországban sem kapni minden cukrászdában.
- 22. Pierre Hermé az egyik legismertebb francia cukrászmester, aki macaront készít.
- 23. A mester nemrég botrányba keveredett, mert kiderült, hogy nem prémium minőségű tojást használ a macaronokhoz. Az áruk viszont igencsak prémium. Ejnye.
- 24. A legtöbb magyar cukrásziskola kerüli a macaron készítés tanítását. (Sajnos.)
- 25. A macaron egy luxus süti.
- 26. Kevesen tudják elkészíteni.
- 27. Hasonlítható a Pavlovához, annak is kevesen állnak neki. Pedig finom!
- 28. A francia háziasszonyok is tanfolyamon tanulják az elkészítését.
- 29. Az egész világon elterjedt a tévhit, hogy a macaron sütés egy lehetetlen küldetés = Mission: Impossible. Kérdezzük meg Tom Cruise-t!
- 30. Azt mondta nem az.
- 31. A legtöbb recept hibás a neten. Sokszor alapjaiban. Naná, hogy nem sikerül megfelelően!
- 32. Nem szerencse kérdése a macaron sütés.
- 33. Ha barna macaront szeretnél, nem jó bele a kakaópor, barna festék kell hozzá.
- 34. A legtöbb cukrász is előrerajzolt sütőformát használ, mert egyszerűbb úgy sütni több 100 egyforma macaront.
- 35. Habzsákkal nyomjuk ki a macaron tésztát.
- 36. Fehér macaront speciális fehér porfestékkel lehet készíteni.
- 37. Olyan műsorok rendszeres kihívása, mint a Bake Off. (Sütimester, Ide süss!)
- 38. Függőséget okoz a készítése!
- 39. Igazi villantós süti.
- 40. Kreatívaknak jó hír, díszíteni is lehet a macaront!
- 41. Már Magyarországon is hozzá lehet jutni francia hozzávalókhoz, hol? A Macaron-szigeten!
- 42. Ugyanitt online macaron tanfolyamokon vehetsz részt.
- 43. És a tanfolyamokra pénzvisszafizetési garancia is jár.
- 44. Hallottál már az óriás macaronról? Olyan, mint egy torta.
- 45. A hagyományos tortákat macaronnal nagyon elegánssá lehet varázsolni.
- 46. El lehet készíteni bármilyen formában, szívecske, Mickey mouse, Hello Kitty…
- 47. Tölteléknek a legmegfelelőbb a ganache variációk és a gyümölcs alapú krémek.
- 48. Túl lehet keverni a tésztát, az nem jó.
- 49. Alul is lehet keverni, az sem jó.
- 50. Macaron tornyot is építhetsz belőle! Az picit időigényesebb, de nagyon látványos!
- 51. A macaronnak saját napja is van, március 20-án ünneplik a nemzetközi Macaron Napot.
A képen látható macaronok most is a „Mi a tökéletes macaron titka? Macaron & 10 krém recept” c. ebook alapján sültek.
Ha szívesen tanulnál videón macaront sütni, tudj meg többet a Macaron Mester kurzusról!