fbpx

51 érdekes dolog a macaronról, melyiket nem tudtad eddig?

    • 1. Tévhit, hogy a macaron Franciaországból származik. Igazából egy olasz apró süti, ami galád módon mára egybefolyt a francia életérzéssel. Eiffel torony + macaron = tipikus francia képeslap.
    • 2. Az előzőből következik, hogy 2 féle macaront különböztetünk meg. A franciát és az olaszt. Az utóbbi készül cukorsziruppal, ez hozza az igazi macaron élményt!
    • 3. Ezer és 1 színű lehet!
    • 4. A tojásból csak a fehérjét használjuk fel a sütésekor. Mi lesz a sárgájából? Pl. Crème brûlée.
    • 5. Csakis mandulaliszttel készül. Nincs apelláta, különben nem macaron lesz a végtermék.
    • 6. Ha már mandulaliszt, nagyon finomra kell darálni, kivéve, ha alapból finomra darált mandualisztet használsz.
    • 7. A tojásfehérjét a sütés előtt pihentetni kell szobahőmérsékleten.
    • 8. Konyhai hőmérőre is szükséged lesz ha szeretnél sütni, kivéve, ha az ujjadba van építve egy. Akkor nem kell.
    • 9. Az előzőhöz hozzátartozik, hogy az igazi macaronnál 2 különböző hőmérsékletet is mérünk, úgyhogy tényleg nem árt az a konyhai hőmérő.
    • 10. A töltelékhez a ganache és a gyümölcspürés krémek a legmegfelelőbbek.
    • 11. A tálcára kinyomott macaron tésztát jól oda kell csapkodni az asztalhoz, nem kell sajnálni.
    • 12. A kinyomott macaron tésztát érdemes addig pihentetni, míg be nem „bőrösödik” a felülete.
    • 13. Igen, ez párás időben picit hosszadalmasabb lehet.
    • 14. A jó macaron roppanós kívül.
    • 15. Belül pedig finom puha.
    • 16. Ezeket úgy érjük el, hogy pihentetjük 1 éjszakát a betöltés után.
    • 17. Az igazi macaron légkeveréses sütőben sül, több tepsivel egyszerre. Az egy teljesen más kérdés, hogy mi áll rendelkezésre otthon.
    • 18. A tészta alapja a Meringue, mint a habcsók!
    • 19. Le lehet fagyasztani.
    • 20. Magyarországon még mindig nem elég ismert, kevés cukrászdában kapni.
    • 21. Franciaországban sem kapni minden cukrászdában.
    • 22. Pierre Hermé az egyik legismertebb francia cukrászmester, aki macaront készít.
    • 23. A mester nemrég botrányba keveredett, mert kiderült, hogy nem prémium minőségű tojást használ a macaronokhoz. Az áruk viszont igencsak prémium. Ejnye.
    • 24. A legtöbb magyar cukrásziskola kerüli a macaron készítés tanítását. (Sajnos.)
    • 25. A macaron egy luxus süti.
    • 26. Kevesen tudják elkészíteni.
    • 27. Hasonlítható a Pavlovához, annak is kevesen állnak neki. Pedig finom!
    • 28. A francia háziasszonyok is tanfolyamon tanulják az elkészítését.
    • 29. Az egész világon elterjedt a tévhit, hogy a macaron sütés egy lehetetlen küldetés = Mission: Impossible. Kérdezzük meg Tom Cruise-t!
    • 30. Azt mondta nem az.
    • 31. A legtöbb recept hibás a neten. Sokszor alapjaiban. Naná, hogy nem sikerül megfelelően!
    • 32. Nem szerencse kérdése a macaron sütés.
    • 33. Ha barna macaront szeretnél, nem jó bele a kakaópor, barna festék kell hozzá.
    • 34. A legtöbb cukrász is előrerajzolt sütőformát használ, mert egyszerűbb úgy sütni több 100 egyforma macaront.
    • 35. Habzsákkal nyomjuk ki a macaron tésztát.
    • 36. Fehér macaront speciális fehér porfestékkel lehet készíteni.
    • 37. Olyan műsorok rendszeres kihívása, mint a Bake Off. (Sütimester, Ide süss!)
    • 38. Függőséget okoz a készítése!
    • 39. Igazi villantós süti.
    • 40. Kreatívaknak jó hír, díszíteni is lehet a macaront!
    • 41. Már Magyarországon is hozzá lehet jutni francia hozzávalókhoz, hol? A Macaron-szigeten!
    • 42. Ugyanitt online macaron tanfolyamokon vehetsz részt.
    • 43. És a tanfolyamokra pénzvisszafizetési garancia is jár.
    • 44. Hallottál már az óriás macaronról? Olyan, mint egy torta.
    • 45. A hagyományos tortákat macaronnal nagyon elegánssá lehet varázsolni.
    • 46. El lehet készíteni bármilyen formában, szívecske, Mickey mouse, Hello Kitty…
    • 47. Tölteléknek a legmegfelelőbb a ganache variációk és a gyümölcs alapú krémek.
    • 48. Túl lehet keverni a tésztát, az nem jó.
    • 49. Alul is lehet keverni, az sem jó.
    • 50. Macaron tornyot is építhetsz belőle! Az picit időigényesebb, de nagyon látványos!
    • 51. A macaronnak saját napja is van, március 20-án ünneplik a nemzetközi Macaron Napot.

A képen látható macaronok most is a „Mi a tökéletes macaron titka? Macaron & 10 krém recept” c. ebook alapján sültek.

Ha szívesen tanulnál videón macaront sütni, tudj meg többet a Macaron Mester kurzusról!

Pin It on Pinterest