fbpx

A macaronról

 

Ismerd meg a macaront!

 

Mi a macaron? Miért olyan népszerű sütemény? És miért olyan drága a cukrászdákban?

 

Egy manapság nagyon divatos és elegáns sütemény, ami mandulalisztből és tojásfehérjéből áll, illetve egy finom krém kerül a macaron korongok közé. Ez általában a ganache, de rengeteg ízkombináció létezik. Eredetileg Olaszországból származik, Velence környékéről. Napjainkban neve a francia cukrászattal folyt össze. Két változata van, az olasz és a francia.

 

Az olasz módszernél cukorsziruppal dolgozunk, ettől lesz igazán macaron a macaron. A francia receptben pedig nincs cukorszirup. Ami érdekes, hogy a franciák is az olasz technikát használják. Ez az amit én is oktatok.

 

Mitől olyan különleges ez a sütemény?

 

Attól, hogy nehéz elkészíteni, ha nincs meg a megfelelő tudás, vagyis recept és technika a birtokunkban. Ez a kis kedves és vidám desszert bizony sok cukrásszal kifog. Ettől máris nő az értéke, főleg, ha otthoni körülmények között készítjük el. Rengeteg ízben és színben süthetjük, ezért megunhatatlan!

 

Népszerűsége a törékeny külseje és változatos ízei miatt egyre csak nő. Ráadásul nem találjuk meg minden cukrászdában. Ezen kívül remek ajándék egy szép dobozban bármilyen alkalomra. Díszíteni is lehet, aki szeret kreatívkodni teljesen egyedi macaronokat gyárthat. Sőt, a tálalásában is különböző lehetőségek közül választhatsz, mint a Piéce monté macaronból, vagyis a macaron torony, vagy piramis.

 

Miért olyan drága a macaron a cukrászdában?

 

De miért olyan drága ez a falatnyi kis süti, ha cukrászdában vesszük meg? Az előbbiekben már utaltam rá, hogy kevesen tudnak megfelelő macaront készíteni, arról nem is beszélve, hogy az eredeti, minőségi mandulaliszt sem az olcsó kategóriába tartozik. Igényel néhány különleges eszközt is, mint a konyhai hőmérő, de ha amúgy is a hobbid a sütögetés, talán megtalálható már a konyhafiókodban.

Fontosnak tartom megemlíteni Pierre Hermé párizsi cukrászdáját, ami nemzetközi szinten a macaronjairól híres. Nála a macaronhoz szükséges cukorszirup ásványvízből készül, így még a víz is különleges, amit a macaronhoz használ. Véleményem szerint ez csak a párizsi luxusérzethez járul hozzá. Ezekből adódóan a macaron egy olyan cukrásztermék, amire mindenki luxusként gondol. Így ha otthon sütöd, különösen értékelni fogja a környezeted, ezt tapasztalatból mondom! Miért ne készítenél te is otthon macaront, és kápráztatnál el vele mindenkit?

 

Pin It on Pinterest