A macaron titka egy nagyon izgalmas téma! Van egyáltalán macaron titok? Tényleg olyan nehéz a macaron készítés? Most elárulom, hogy a tapasztalatok alapján legtöbbször min múlik a macaron sütés bukása vagy a sikere:

A macaron titka rajtad és a recepten múlik

Nap mint nap találkozom macaron sztorikkal, egyik érdekesebb, mint a másik. Az terjedt el a köztudatban, hogy a macaron sütés egy nagyon nehéz dolog. Jobb, ha neki sem áll az ember. Pedig leginkább attól függ a siker, hogy mennyire vagyunk elkötelezettek a macaron sütés terén. Elfogadjuk-e, hogy ennél a sütinél vannak bizonyos dolgok amit be kell tartani? Mert ha nem így teszünk, akkor időt, pénzt, és  energiát pazarolunk feleslegesen.

 Így állj neki a macaron sütésnek:

  • Ami szerintem a legfontosabb, az a macaron készítő. Szóval aki elhatározta, hogy szeretné a vendégeinek, szeretteinek vagy csak magának megsütni ezt a francia sütit. Nagyon fontos a hozzáállás. Hogy ne akarjunk mindent megúszni. Igenis utána kell járni, hogy hogyan lehetne szépen elkészíteni a macaront, hogy tényleg olyan legyen, mint a menő francia cukrászdákban. Ha nem így teszünk, csalódás és pazarlás lesz a vége!
  • Nagyon-nagyon fontos a megfelelő macaron recept. Sok netes és nemnetes recept félreviszi az embert. Akár tanfolyamok is sajnos, persze most is tisztelet a kivételnek!
  • Nagyon fontos a megfelelő alapanyag. Például ne mogyoró darával süssünk macaront, mert egyrészt az nem macaron, másrészt az íze sem lesz olyan, mint amire vágyunk.
  • Most sajnos sokakat fogok kiábrándítani, de alap felszerelés a légkeveréses sütő. Hangsúlyozom, az igazi (!) macaronnál. A mutáns macaronnál teljesen mindegy, akár a Nap is megsütheti a szabad ég alatt. Tudom ez keményen hangzik, de nem akarok senkit áltatni. Azt is tudom, hogy páran most azt mondják, hogy ez nem igaz, -mert ő is gázsütővel süti,- de az a macaron vajon milyen minőségű lesz?
  • Megfelelő eszközök, de ez már nem meglepetés. Igenis kell a cukorhőmérő is. A macaronnál 2 X mérünk vele, és ha ez nincs, akkor nehéz lesz megállapítani, hogy hány fokos az a cukorszirup.
  • A macaron titka a nyugalom. Most nem a lelki békére gondolok, bár az sosem árt! 🙂 Szóval jobb akkor nekiállni, amikor rá tudjuk szánni az időd. Írta nekem valaki, hogy macaron sütés közben dolga akadt, így 3 órán keresztül hagyta pihenni a kinyomott macaronokat. Az fix, hogy kipihenték magukat, de végül macaron nem lett belőle sajnos. Ezekre a dolgokra is érdemes szerintem odafigyelni, ettől is függhet a siker.
  • Amikor már megvan a megfelelő macaron recept, fontos, hogy mindent betartsunk. 1-2 grammon egyébként tényleg nem múlik semmi, de több eltérés ne legyen. Remélem ezzel nem indítottam el egy lavinát, hogy nem kell pontosan kimérni a hozzávalókat! 🙂 Mindenesetre törekedjünk a pontosságra!
  • A tojásfehérje kérdést még ide sorolnám, sokszor kérdeznek erről. A lényeg, hogy szobahőmésékletű legyen a fehérje! Elég kb. 2 órával sütés előtt kivenni a hűtőből a tojást, majd az idő leteltével felütni. Az egy tévhit, hogy 4 napig állnia kell a tojásnak. Nem kell.

Ezzel az alapokat remélem sikerült egy picit helyre tennem. Egy kezdő macaron sütőnek ezek az infók sok energiát, alapanyagot és bosszankodást spórolhatnak meg!

Végezetül: a macaron sütés egyáltalán nem lehetetlen küldetés, sőt, rutin feladattá válhat!

A képen látható macaronok most is a “Mi a tökéletes macaron titka? Macaron & 10 krém recept” c. ebook alapján sültek.

Ha szívesen tanulnál videón macaront sütni, tudj meg többet a Macaron Mester kurzusról!

 

Itt pedig olvashatsz arról, hogy mi az a macaron.

Pin It on Pinterest