fbpx

Hibák, avagy miért nem sikerül a macaron?

Valószínűleg azért híresült el a macaron, -azon kívül, hogy nagyon finom,- mert sok benne a hibalehetőség, így a nehezen elkészíthető kategóriába sorolják. Az ára miatt is sokan inkább meg sem próbàlják otthon elkészíteni, mert ha valami drága, akkor biztos nagyon nehéz az előállítása. Nem véletlenül árulják aranyáron. Ez tovább növeli a macaron kultuszt.

Ha megvizsgáljuk a receptet, nem olyan bonyolult, az összetevők szempontjából sem. Mégis elérte, hogy többen kedvüket szegve, inkább el se kezdjék otthon a sütését… Én az ellenkezőjére bíztatok mindenkit! 🙂

Milyen hibákkal találkozhatunk? Sok minden kering ezzel kapcsolatban az interneten, de én a saját tapasztalatomat írom le nektek, remélve, hogy segítségetekre lesz!

Tehát a hibák:

  • Repedt tetejű macaron. Ez előfordulhat egy-két macaronnal egy sütésen belül, vagy az összessel. Leginkább a házi receptekkel fordul elő. Velem is sokszor előfordult. Ha az összes macaron repedt, valószínűleg nem „száradt” elég ideig a macaron. (Megjegyzés: A profi francia recept használata óta, ezzel a jelenséggel szerencsére nem találkoztam.)
  • Túl sült macaron, amikor a macaronok teteje megszíneződik. Itt arról van szó, hogy egyszerűen egy picit tovább sült a kelleténél.
  • Alul sült macaron, ha az alja még ragadós, egy kicsit még sütni kell.
  • Ha nem alakul ki a macaron talpa. Ez azt jelenti, hogy nem került elég levegő a tésztába, valószínűleg alul lett keverve.
  • Ha rücskös a macaron felülete, akkor nem daráltuk le eléggé a mandulát. Aki mandulaliszttel dolgozik ezzel a hibával nem fog találkozni.
  • Ha „foltos” a macaron, a színező nincs jól elkeverve. Szerintem a legjobb megoldás, ha akkor adjuk hozzá a színezőt, amikor a szirupot hozzáadtuk a fehérjéhez, így a gép szépen eldolgozza nekünk!
  • Ha külalakra szép a macaron, viszont kettétörve üreges. Ekkor szintén túlsütöttük, gyakorlatilag egy mandulás habcsókot kaptunk.
  • Ha a talp „ferde”. Ez azért lehet, mert a tepsi, amiben pihennek a macaronok el van deformálódva, nem vízszintes többé. Emellett célszerű függőlegesen tartani a habzsákot, amikor kinyomkodjuk a macaronokat.
  • Ezen kívül még az fordulhatott elő, hogy valamit rosszul mértünk ki. (Velem ilyen akkor történt, amikor a dupla adag receptje a szimpla mellett volt leírva, és sikerült félrenéznem.)
  • Ha egy kis „csúcs vagy pukli” áll ki a macaron közepéből. Ez egy pici esztétikai hiba, ami azért alakult ki, mert a tészta túl sűrű. Tehát alul van keverve, még egy nagyon kicsit folytatni kellene a macaronizálást! Azért erre a hibára szeretnék egy videót mutatni, egy külföldi hölgy készíti a macaronokat:

Láthattuk, hogy a macaronok kinyomás után is csúcsosak, hiába ütögeti az asztalhoz, sajnos nem akar beleolvadni a pukli a korongba. Így egy spatulához folyamodik, amivel megpróbálja elsimítani a kis csúcsokat. A tapasztalatom szerint, ha kinyomás után nem olvad szépen a habzsák hagyta csúcs a kinyomott korongba, meg marad a sütés után is. Hacsak nem lapítjuk el mint a hölgy a videóban, de megoldás nem ez! Mint említettem, a tészta a túl sűrű, keverjük picit tovább!

Ha ezeket mind el akarod kerülni, akkor adj esélyt ennek a macaron kurzusomnak, sokakat segített már profivá válni: „Mi a tökéletes macaron titka? Macaron & 10 krém recept”

Ha szívesen tanulnál videón macaront sütni, tudj meg többet a Macaron Mester kurzusról!

Remélem segített az itt felsorolt hibák leírása!

Pin It on Pinterest