fbpx
A blogon/videókban termékmegjelenéssel, leginkább a saját termékeim reklámjával, illetve más cégek termékeivel is találkozhatsz.
Adreienn egy nagyon tehetséges hobbicukrász, aki egyébként nem is olyan soká hivatásos cukrász lesz. Ismerd meg a macaron sztoriját, emellett megoszt velünk egy különleges torta receptet is, amit macaronnal díszített.

Miért kezdtél el macaront sütni? Hogy sikerültek?

Kb. 8 évvel ezelőtt szembe jött velem az interneten egy macaron recept, annyira tetszett, gondoltam ezt ki kell próbálnom. Minden eszköz nélkül belefogtam, voltak kisebb-nagyobb macaron héjak, talpacskái nem lettek. Megtöltöttem csoki ganache-al, és nagyon nem ízlett. Így nem is próbáltam újra.

Miért döntöttél úgy, hogy részt veszel az online macaron tanfolyamon?

Tavasszal lesz két éve, hogy rátaláltam a Macaron Akadémiára, és nem hagyott nyugodni, hogy ezek a gyönyörű sütik nem sikerültek anno. Addigra a net tele volt ugyan macaron receptekkel, de nem akartam kísérletezni, inkább a biztosra mentem. Ez volt a legjobb döntés, mert egyből sikerültek és nagyon ízlett mindenkinek.

Hány darab macaront szoktál készíteni egyszerre?

30-50 db-ot, mert így jobban sikerül 1-1 színt megcsinálni, így tuti nem kavarom túl.

Milyen gyakran sütsz macaront?

Minden héten sütök macaront, sokszor torták díszítésére, vagy 1-1 ismerősnek szülinapra, névnapra.

Milyen tortákat díszítesz általában macaronnal?

Először csak a keksztortáimra tettem macaront, aztán ha csak lehet minden vajkrémmel vagy csokival burkolt tortára teszek. Sokszor külön kérés is a barátoktól, hogy ugye teszel rá macaront is?!

Mit tanácsolnál annak, aki még sosem készített macaront?

Ha elsőre nem sikerül nem szabad feladni, és tegyen úgy mint én, tanulja meg a Macaron Akadémián

Szenvedélyed a sütés. Mi a terved ezzel a csodálatos hobbival?

A kisfiam két éves volt, amikor elkezdtem gondolkodni, mit is csináljak majd, ha oviba megy. Gyes után mindenképp olyan munkát szerettem volna, amit tényleg szívvel-lélekkel szeretek csinálni és ez nem más, mint a sütés.

Első tervem egy kis kekszbolt nyitása volt, de amíg otthon voltam, hogy valamit mégis csináljak, elindítottam a blogomat, aztán „közbejött” a kislányom, (így maradtam otthon) de közben sütögettem, fejlődtem, jött a macaron, a torták.

Végül 2018-ban végre indult egy cukrász képzés a lakóhelyemen, -ami szükséges a vállalkozás indításához,- amit majd most májusban fejezek be. Ezen az „úton” aztán úgy döntöttem, hogy inkább egy kis sütiműhelyt szeretnék nyitni, ahol megrendelésre készítek majd finom sütiket.  Így már „csak” egy vizsga van hátra, aztán jöhet a műhely.

Melyik a kedvenc macaronnal díszített tortád?

Nemrég készítettem a párom kollégájának a felesége szülinapjára egy mogyorós-sós karamellás tortát fehér-arany-fekete színkombinációban. Most ez a színhármas a szívem csücske, ehhez próbálom hangolni a macaron színét is. Azt hiszem lesz még egy pár ilyen színvilágú tortám.

Adrienn a képen látható macaronokat a „Mi a tökéletes macaron titka? Macaron & 10 krém recept” c. ebook alapján sütötte.

Ha szívesen tanulnál videón macaront sütni, tudj meg többet a Macaron Mester kurzusról!

 

Mogyorós, sós-karamellás csokitorta adrienntől

 

Piskóta: (18 cm-es tortához)

  • 200 g egész tojás
  • 125 g kristálycukor
  • 90 g finomliszt
  • 30 g kakaópor

Mogyorós krém:

  • 1 csomag karamellás pudingpor
  • 200 ml tej
  • 2-3 evőkanál cukor
  • 50 g mogyoróvaj
  • 60 g mogyorókrém
  • 100 ml habtejszín
  • + pörkölt török mogyoró apróra vágva (ízlés szerint)

Sós karamellkrém:

  • 60 g kristálycukor
  • 20 ml víz
  • 40 ml habtejszín
  • 20 g vaj
  • nagy csipet fleur de sel só
  • + szóráshoz pörkölt török mogyoró (ízlés szerint)

Torta burkolása

  • Először egy vékony csoki ganache krémmel burkoltam körbe: 100 g étcsoki, 80 ml habtejszín
  • Külső burkolás: svájci vajkrém:
  • 120 g tojásfehérje
  • 120 g kristálycukor
  • 250 g puha vaj
  • ételfestékek (fekete és fehér)

A torta díszítése:

  • 100 g fehér csoki,
  • kb. 10 db kakaóvaj pasztilla,
  • arany lüszterpor
  • macaronok
  • cukorvirágok

A piskótához a tojásokat a cukorral vízgőz felett melegítem 50 C fokig, majd robotgépbe öntve kihűlésig verem, ezután hozzászitálom több részletben a lisztes kakaót. 2 darab 180 cm-es tortakarikába szétosztom a tésztát és 150 fokon sütöm kb. 45 percet, tűpróbával ellenőrzöm.

A mogyorós krémnél először elkészítem a pudingot: a pudingport a tejjel, cukorral sűrűre főzöm, folpackkal lefedve kihűtöm (hogy ne bőrösödjön be). Hozzákeverem kézi robotgéppel a mogyorókrémet és mogyoróvajat. Felverem külön a habtejszínt és óvatosan hozzáforgatom. A török mogyorót száraz serpenyőben megpirítom, kihűtöm (ledörzsölöm a barna héját) és apróra vágom, majd hozzákeverem a krémhez.

  1. A sós karamellkrémhez a cukrot a vízzel elkezdem forralni, amíg nem lesz borostyánszínű, a tejszínt (előtte felmelegítem) hozzáöntöm, addig kavarom, amíg újra elolvad a cukor(illetve itt már a karamell), majd jöhet hozzá a vaj is. Legvégül a sóval is elkeverem.
  2. Ha minden kihűlt, jöhet a töltés. A piskótákat ketté vágom, így lesz 4 piskóta lapom. Habzsákba töltöm a két krémet és rétegezve rakom körbe a krémeket. Mindegyiket megszórom még egy kevés apróra vágott pörkölt mogyoróval. Hűtőbe rakom a tortát.
  3. Elkészítem a csoki ganache-t, forrásig melegítem a tejszínt és ráöntöm a csokira, elkeverem. Picit hagyom hűlni és rögtön körbe is kenem vele a tortát. Újra hűtőbe teszem, amíg teljesen megdermed a csoki. (általában egy éjszakát is a hűtőben marad és csak másnap jön a külső vajkrém burkolás, díszítés)
  4. Svájci vajkrém: a fehérjét a cukorral vízgőz felett melegítem 70 C fokig, beleöntöm a robotgépbe és kihűlésig verem. A habverőt kicserélem keverőlapátra és így adom hozzá kockánként a puha vajat. A vajkrém nagy részét fehérre színezem (mivel a vajtól sárga lesz), egy keveset pedig feketére (előtte kakaóporral próbálom sötétíteni). Először fehér vajkrémmel körbekenem a tortát, hűtöm, majd az alsó részét feketével átkenem.
  5. Ezután a fehér csokit megolvasztom a kakaóvaj pasztillával és rácsorgatom a torta tetejére, hogy az oldalán picit lecsorogjon körbe. Hűtőben dermesztem. Ezután aranyport pici alkohollal elkeverve egy ecsettel lekenem a csokit.
  6. Végül díszítem a macaronokkal, virágokkal.

Köszönet Adriennek, akit az Il Biscotto blogon találsz meg.

FRISSÍTÉS! Megnyílt Adrienn süti műhelye:

Il Biscotto Sütiműhely, Nyíregyháza, Szarvas u. 36, 4400

A képen látható macaronok a „Mi a tökéletes macaron titka? Macaron & 10 krém recept” c. ebook alapján készültek.

Ha szeretnél a sütős hobbiddal komolyabban foglalkozni, netán már cukrász is vagy, ezt a könyvet szeretettel ajánlom: Sütésből bevétel

Ha szívesen tanulnál videón macaront sütni, tudj meg többet a Macaron Mester kurzusról!

 

 

 

 

Pin It on Pinterest