Hogyan érdemes macaron tanfolyamot választani? Melyik való Neked, és melyik nem?

Többen mesélték nekem, hogy jártak már ilyen-olyan, híres és kevésbé híres macaron tanfolyamon, és bizony volt amelyik csalódás volt számukra. Valamiért nem szerencsésen választottak. Ezért gondoltam írok erről, hogy hogyan tudjátok kiszűri azokat a macaron tanfolyamokat, amelyek nem megfelelőek, vagy a tudás hiánya miatt, vagy valamilyen más tényező miatt. (Az alábbi tippek segíthetnek a főző, sütő, dekoráló tanfolyamok kiválasztásában is.)

Nézz utána, hogy milyen fajta macaront sütnek a tanfolyamon!

Kétféle elkészítési mód létezik:

— Az egyik a simán “összekeverős” macaron, amiben nincsen semmi különleges csavar. Tényleg csak összekeverik a hozzávalókat, lesz belőle egy massza, amelyet majd macaronná kevernek és megsütnek. Ez egyébként nagyon vonzó sokak számára, egyszerűségét tekintve. De vajon a végeredmény milyen lesz? Elég szép? Elég finom? A véleményem és tapasztalatom, hogy érdemes kerülni ezt az elkészítési formát, még akkor is, ha jól hangzik, hogy csak keverünk párat és macaron lesz az asztalon. Külalakilag sosem lesz olyan, mint az igazi macaron, és ízben sem hozza az igazi macaron élményt.

— A másik pedig, cukorsziruppal készül. Ez ne riasszon el! Egy cukorszirup elkészítése nem nehezebb, mint egy pirítósé. Viszont cserébe nem csak igazán szép macaront kapsz, hanem nagyon finomat is. Olyat, amelyet a legjobb francia cukrászok készítenek. Azt gondolom, ha valaki komolyan gondolja a macaron sütést, ezt a technikát érdemes megtanulnia. Nem nehéz, mint ahogyan sokan gondolják. Sőt, rutinfeladattá válhat a készítése! 🙂

Nézd meg a kiszemelt tanfolyam képeit!

Ez szerintem az egyik legfontosabb szempont! Itt is kétféle képet érdemes lenyomozni:

 

1. Nem csak a tanfolyamon készült képeket, hanem leginkább a tanulók által, otthon elkészített macaron képeit!

  • Szerencsés esetben feltöltik ezeket a képeket a tanfolyamok honlapjára a “vélemények” részbe, vagy a Facebook oldalon lehet meglesni az otthon, egyedül készített macaronokat. Miért fontos ez? Mert az a lényeg egy sütis-főzős tanfolyam részvétele után, hogy otthoni körülmények között is sikerüljön az adott cukrásztermék vagy étel.

2. Ha hirdetésben találtál a tanfolyamra, milyen képet használtak? Stock fotót, vagy hiteles, saját készítésű fotót?

  • Ma, a kütyük és alkalmazások világában könnyebben áldozatul eshetünk egy-egy megtévesztő reklámnak. (Pl. itt: Facebook, Google, YouTube hirdetés.) Mire gondolok? Arra, amikor valamelyik tanfolyamos cég a hirdetésében olyan macaronokat mutat be, amelyek nem tükrözik az általuk tanított és elkészített macaronok valódi minőségét. Ilyenkor általában Stock fotót,– vagyis valamilyen képekkel, illusztrációkkal foglalkozó oldal képeit töltik le,– és azzal teszik vonzóvá a tanfolyamot. Szerintem ez sokat elárulhat, -hiszen ha olyan szépen sikerülnek a saját macaronjaik, -akkor az lenne hiteles, ha reklámokban is azt mutatnák meg. Így nem végződne egy-egy tanfolyam csalódással.

Ezután még ezeket érdemes mérlegelni:

  • Ki tartja a tanfolyamot, és hol tanulta a macaron elkészítését?
  • Hagyományos tanfolyamon vegyünk részt, vagy online tanfolyamon?

A hagyományos macaron tanfolyam előnyei:

  • Élőben mutatják be az elkészítés menetét.
  • Jó szórakozás, főleg ha többen vesztek részt rajta.
  • Azonnal kipróbálhatod a receptet.
  • Ha nem értesz valamit, azonnal kérdezhetsz.

A hagyományos macaron tanfolyam hátrányai:

  • Be kell jelentkezni.
  • Szabit kell kivenni, ha nem hétvégén tartják.
  • Oda kell utazni, ami plusz idő és költség. (Tömegközlekedési jegy/parkolójegy.)
  • Egyszerre többen vesznek részt rajta, ezáltal osztódik az oktató figyelme.
  • Több órán át tart.
  • Csak egyszer hallható. Nem lehet visszatekerni, újranézni.
  • A tanfolyam után már nem foglalkoznak veled, ha otthon nem lesz sikered, általában nincs kihez fordulnod.
  • Van olyan tanfolyam amely korhatárhoz van kötve.

Az online macaron tanfolyam előnyei:

  • Nem kell időpontot foglalnod, hanem bármikor részt vehetsz rajta.
  • Nem kell emiatt szabit kivenned, utaznod, jegyet vagy parkolójegyet váltanod.
  • Nyugiban, akár a kedvenc foteledben tanulhatsz.
  • Annyiszor nézed vissza a tanfolyamot ahányszor csak akarod!
  • Nem felejtődik el a tudás akkor sem, ha csak egy-egy alkalomra szeretnél macaront sütni az évek során.
  • Nem kell jegyzetelned, megkapod a macaron pontos receptjét is, hogy bárhol és bármikor használhasd.
  • Nem leszel magadra hagyva a tanfolyam után. Kérdezhetsz a megadott fórumon.
  • Bárki részt vehet rajta, nincs korhatárhoz kötve.
  • A világ bármely pontjáról elvégezhető.

Az online macaron tanfolyam hátrányai:

  • Online van, vagyis nem élőben veszel részt rajta.
  • Ha megveszed, de nem csinálod meg.

Az, hogy melyik a szimpatikusabb, kényelmesebb számodra, az már csak a Te döntésed! 🙂  Remélem tudtam segíteni, hogy mire érdemes odafigyelni. Kellemes macaron sütést!

A képen látható macaronok most is a “Mi a tökéletes macaron titka? Macaron & 10 krém recept” c. ebook alapján sültek.

Ha szívesen tanulnál videón macaront sütni, tudj meg többet a Macaron Mester kurzusról!

Iratkozz fel a hírlevélre, és a tippek által tudd meg, hogyan süthetsz macaront cukrász tudás nélkül!

Pin It on Pinterest