Mit csinálj, ha elkezdted a sütis vállalkozásod, de még nem indult be az üzlet?

Ez a sorozat azoknak szól, akik szeretnének komolyabban foglalkozni sütéssel, esetleg torta műhelyt, pékséget nyitnának, vagy pedig online vállalkozásba fognának ebben a témában. Arra gondoltam, hogy beszéljünk egy kicsit a motivációról és a kitartásról, hogy miért fontos az, hogy ne add fel idő előtt a sütis bizniszedet. Ez különösen nehéz, főleg akkor, ha kezdő vagy, és bevételhiánnyal küzdesz. Nekem mindig sok erőt adtak a valós és személyes sztorik, így remélem az én tapasztalatom hasznos lesz számodra!

“Sütésből bevétel” c. sorozat

Ez a sorozat azoknak szól, akik szeretnének komolyabban foglalkozni sütéssel, esetleg torta műhelyt, pékséget nyitnának, vagy pedig online vállalkozásba fognának ebben a témában. Arra gondoltam, hogy beszéljünk egy kicsit a motivációról és a kitartásról, hogy miért fontos az, hogy ne add fel idő előtt a sütis bizniszedet. Ez különösen nehéz, főleg akkor, ha kezdő vagy, és bevételhiánnyal küzdesz. Nekem mindig sok erőt adtak a valós és személyes sztorik, így remélem az én tapasztalatom hasznos lesz számodra!

Amikor elkezdtem az álom bizniszem, az első hónapom nem sikerült valami jól… Emlékszem, hogy huszon pár ezer forint lett a profitom, amit eléggé rosszul éltem meg, hiszen nyitás előtt hosszú hónapok munkája volt már benne a dologban. (Webshop+francia cukrász tanfolyamok.)

Aztán beszéltem valakivel, aki a bizniszben sokkal járatosabb volt nálam. Ő mondta, hogy az egy nagyon jó dolog, ha a kezdésnél nem mínuszos, hanem egyenesen “nyereséges” a havi zárás. Csak folytatni kell tovább… Akkor  én meg is nyugodtam egy pillanatra. Végül a következő hónap is hasonlót produkált, aztán pedig eljött a nyár… amikor hónapokig  0 Ft lett a bevételem. Senki sem vásárolt, alig volt látogató a honlapon… Ezt egy teljes kudarcnak éltem meg. Gyomorgörcsöm volt, hogy felépítettem valamit, végre elkezdtem, és akkor ennek most itt lesz a vége… zárhatom is be … Mivel nekem ez egy szerelem vállalkozás volt, (most is az) így nagyon rossz volt ebbe belegondolni… Ennek ellenére a számok azt mutatták, hogy tényleg észszerűbb lenne bezárni, mert így nem fogom tudni kifizetni a kiadásokat.

Hogy léptem ezen túl?

Aztán végül mégis úgy döntöttem, hogy nem adom fel! Adok ennek a sütis vállalkozásnak egy esélyt! Sokszor elképzeltem, hogy egyszer mennyire pozitív dolog lesz ebből, és hány embernek lesznek hasznosak a tanfolyamjaim. Valahogy át tudtam fordítani az érzéseimet abba az irányba, hogy a vállalkozás építése mellett tettem le a voksom. Megértettem, hogy a sikeres vállalkozás nem nő csak úgy ki a földből, és nem minden alakul úgy, ahogyan elképzeljük elsőre. Alkalmazkodni kell, tesztelni. Fejleszteni magunkat és a vállalkozást is egyszerre. Ehhez időre van szükség.

Aztán eljöttek azok a hónapok, amikor megtudtam élni a saját sikeremet, egyre többen vettek reszt a tanfolyamjaimon, egyre több érdeklődő volt, és egyre többen számoltak be a sikerélményükről. Ennek a hozadéka pedig természetesen a bevétel lett, ami elengedhetetlen egy vállalkozás életében.

Mi a siker?

Hogy mi a siker, szerintem mindenkinek érdemes megfogalmazni magában, hogy neki vajon mit jelent? Mit szeretne elérni? Milyen céljai vannak?

A cél érdekében pedig lépéseket kell tenni, és ahogy említettem, egy kis időt rászánni. Így nagy eséllyel át fog fordulni pozitív irányba vállalkozás. Én mindenképpen erre biztatlak Téged is, ha hasonló helyzetben vagy, mit amiről írtam! Ha már van sütemény sütéssel kapcsolatos vállalkozásod, vagy éppen most szeretnél nyitni ebben az irányban, akkor ezt érdemes szem előtt tartani.

Az elején ne riadj meg az akadályoktól, előbb-utóbb a munkának a fáradságodnak, a befektetett időnek meglesz az eredménye. Aztán a fejlődés által jönnek a pozitív eredmények is.

Én a vállalkozásom által megtanultam, hogy igenis fegyelmezettnek és türelmesnek kell lenni. Ez nagyon sokat számít. Ha a negatív, stresszes élményeket nem engedett be a vállalkozásodba, akkor könnyen lehet belőle egy siker sztori!

Ha szeretnél a sütős hobbiddal komolyabban foglalkozni, netán már cukrász is vagy, ezt a könyvet szeretettel ajánlom: Sütésből bevétel

 

Midi Macaron sütő csomag

Tudd meg, hogy mi a macaron titka!

5+1 gyakorlati tipp, amivel biztosra mehetsz!

Azonnal ki is próbálhatod, iratkozz fel!

Az Adatkezelési tájékoztató elfogadása

Sikeresen feliratkoztál!

Pin It on Pinterest