fbpx
A blogon/videókban termékmegjelenéssel, leginkább a saját termékeim reklámjával, illetve más cégek termékeivel is találkozhatsz.

Honnan származik a croissant?

A croissant (kroászan), egy nagyon érdekes péksütemény. Többféle technikával készítik. Származását tekintve nem tisztázott, hogy honnan jött, sokak szerint éppen Magyarországról, mások szerint Bécsből, vagy Franciaországból. Nehéz lesz kiderítenünk, hogy kinek van igaza, egy biztos, a megjelenését tekintve meg tudjuk őket különböztetni.

A kifejezetten francia stílust tükrözi, ha két vége be van hajtva patkó alakúra.

A „sima” változat a bécsi croissant.

Az kétségtelen, hogy a croissant a macaronnal együtt a francia kultúra szerves része lett.

Mikor süssük?

Tavaly beszélgettem egy pékség tulajával, és mesélte, hogy ők milyen csodás croissant-okat sütnek. Éppen nyár közepe volt, és akárhogyan keresgéltem, nem láttam a pultban a croissant nyomát sem…

Ez számomra nagyon meglepő volt, hiszen a croissant egy alap termék a reggelihez, és igen, nagy a kereslet rá. Persze el is kezdtem kérdezgetni, hogy mégis mi ennek az oka? Esetleg nem szeretik a vásárlók?

– Mi nem szeretjük nyáron sütni!
– Na, de mégis, miért?
– Mert a vaj a melegben olvad. Nyáron pedig meleg van.

Nehéz megcáfolni, nyáron valóban meleg van, de attól még kapható croissant a pékségekben, cukrászdákban…

A titok, hogy készítés közben hűteni kell a vajat, illetve, előre is lehet dogozni, amikor nincsen annyira meleg.
A croissant remekül fagyasztható! Csak előkapod a fagyasztóból és gyorsan megsütöd. Aztán frissen tálalod a finom reggelihez ennyi az egész!

Az ajánlott hőmérséklet maximum 25 fok, ha lehet, ennél hűvösebb. Nyáron emiatt körülményesebb a sütés, ilyenkor megoldás lehet kora reggel vagy késő este sütni. Ha van légkondid, akkor bátran kapcsold be ha túl meleg van!

Mivel fogyasszuk?

A franciák leginkább reggelire, kávéval vagy teával fogyasztják. Remek választás egy finom kakaóhoz is, vagy egy pohár friss tejhez!

Már elérhető az online Croissant tanfolyam, ahol az eredeti francia technikát sajátíthatod el.

Croissant tanfolyam itt!

 

 

Pin It on Pinterest